Jämtland i topp med laddinfrastruktur

Carl Undéhn

Carl Undéhn

15 mar 2023

Med hjälp av data från Power Circle undersöker organisationen Gröna Mobilister hur det ser ut med utbyggnaden av laddinfrastrukturen runt om i landet. Resulatet presenteras i rapporten ”Laddning på väg 2023”, som släpps imorgon – torsdag 16 mars – på deras hemsida.

Men redan nu meddelar Gröna Mobilister i vilket av Sveriges län som det finns flest laddpunkter per 1 000 invånare.

Stockholm, kanske många svarar rent spontant. Nej, med 4,5 laddpunkter per 1 000 invånare är det Jämtland som ligger i topp. På andra plats hittas Gotland med 3,47 laddpunkter per 1 000 invånare följt av Dalarna med 2,04.

De tre länen är också de enda som kommer över 2 laddpunkter per 1 000 invånare. För Stockholms län är antalet för övrigt 1,87 laddpunkter per 1 000 invånare.

– Det är slående att Jämtland har kommit mycket längre än andra län i utbyggnaden av laddinfrastrukturen. Det beror till viss del på att turistorter som Åre ligger i länet. Men utvecklingen beror också på framsynthet, kommenterar Per Östborn som är projektledare på Gröna Mobilister resultatet av undersökningen.

Just turistnäringen är förklaringen till att även Gotland och Dalarna hamnar högt på listan. I andra landsbygdskommuner med färre besökare är situationen en helt annan. Bottenplatsen intas av Sörmland, där det finns 1,04 laddplatser per 1 000 invånare.

Att turistnäringen driver på utbyggnaden av laddplatser märks också om enskilda kommuner lyfts ut i statistiken. Flest laddpunkter per 1 000 invånare finns det i Strömstad, med 23,33 stycken. På andra plats hittas Malung-Sälen med 12,09 laddplatser följt av Åre med 9,89 stycken per 1 000 invånare.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: