Japan har för många laddstationer för elbilar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

25 aug 2021

Bilistorganisationen M Sverige varnade nyligen för att antalet laddstolpar i Sverige befinner sig på en ”kritisk låg nivå”. Dagens 13 000 måste höjas till minst 25 000, enligt M Sverige.

I Japan ser situationen däremot annorlunda ut. Under en rejäl satsning 2012 med statliga stöd på nära åtta miljarder kronor byggdes infrastrukturen med laddstolpar i landet ut i raskt takt. Men ökningen av antalet laddbara bilar hängde inte med. Idag utgör elbilar endast en procent av bilflottan i Japan – med resultatet av många laddstationer står oanvända.

Nyhetssajten Bloomberg rapporterar att flera stationer nu monteras ned. Enligt det japanska kartbolaget Zenrin, som även gör kartor över landets laddstolpar, har antalet stationer för att ladda elbilar minskat från 30 300 till 29 200 stycken.

Stationerna uppges ha en levnadstid på åtta år och efter det måste de ersättas. Ett problem med den stora statliga satsningen var att stationerna byggdes på platser där få eller inga laddar. Istället för att ersätta stationerna med nya monteras de då istället ned.

– För att behålla tillväxten av elbilar i framtiden kommer det vara avgörande att placera laddarna på platser som är bekväma för användarna för att alla inte ska upphöra att fungera samtidigt, säger Tsuyoshi Ito från företaget e-Mobility Power till Bloomberg.

Den japanska regeringen har satt upp ett mål om att landet ska ha 150 000 laddstationer för elbilar år 2030.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: