Kaxigt Zeekr utmanar Tesla Model S Plaid

Carl Undéhn

Carl Undéhn

15 aug 2023

Sverige och Nederländerna är först ut när det är dags för Volvos ägare Geely att lansera märket Zeekr utanför Kina. Den ena av de två lanseringsbilarna, shooting brake-modellen Zeekr 001, har vi redan provkört. I utförandet med fyrhjulsdrift bjuder den på 544 hästkrafter och kändes mer än pigg på vägen. Zeekr verkar inte nöja sig med det utan visar nu en sportigare version av den nästan fem meter långa bilen med namnet Zeekr 001 FR. Bilderna som släppts ser onekligen ut att vara renderade i en dator. Men lansering är planerad innan årsslutet och redan om några veckor är det dags för officiell premiär.

Optiskt har modellen fått mer sportigt utseende. I fronten hittas större luftintag än tidigare med inslag av rött. Baktill sitter nu också en stor spoler som också den fått en röd linje för att understryka sportigheten.

Hur många hästkrafter som de lyckats klämma ur drivlinan avslöjas inte. Men i en post på X, tidigare Twitter, lägger Zeekr ribban högt. ”Plaid är tråkigt. Zeekr 001 FR är en ny typ av best” går det att läsa intill bilden av den nya versionen. Med det utmanar Zeekr uppenbarligen Tesla Model S Plaid som med sina tre elmotorer bjuder på 1.020 hästkrafter. Alltså nästan dubbelt så många som Zeekr 001 med två elmotorer. Dubbelt så högt verkar också priset bli – minst. Dagens toppversion Zeekr 001 Privilege med fyrhjulsdrift och luftfjädring kostar från 757 000 kronor. Zeekr 001 FR uppges få ett pris i Kina från en miljon yuan, vilket motsvarar omkring 1,5 miljoner kronor. Då är Zeekr 001 generelt billigare i Kina, där motsvarande 001 Privilege kostar från omkring 570 000 kronor.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: