Kia förtydligar ”Plan S” med fler elbilar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

9 feb 2021

Förra året lanserade Kia en strategi med namnet ”Plan S” för att öka antalet elbilar. Planen kom att ändras både vad gäller antalet planerade modeller och inom vilken tidsram. I den senaste uppdateringen handlade det om sju rena elbilar fram till 2027.

Nu har Kia förlängt ”Plan S” till år 2030 och samtidigt formulerat om målen kring satsningen som nu innefattar elva rena elbilar.

Startskottet är plattformen E-GMP, som tagits fram gemensamt med Hyundai. Inom kort presenteras Hyundai Ioniq 5 som blir den första modellen på den nya plattformen. Senare i år ska även Kia presentera sin första bil baserad på E-GMP, en modell som ännu går under namnet ”CV”.

Efter det ska ytterligare sex rena elbilar baserade på E-GMP samt fyra andra modeller baserade på existerande plattformar för förbränningsmotorer komma fram till 2026.

Vad Kia planerar för de resterande fyra åren fram till 2030 inom ”Plan S” avslöjas däremot inte.  

Att Kia satsar på masstillverkning av elbilar framgår däremot tydligt. Produktionen av rena elbilar ska öka till 880 000 per och modeller med el- och hybriddrift ska utgöra 40 procent av Kias totala produktion.

Kia-chefen Ho Sung Song formulerade satsningen med att Kia vill sätta ”nya standarder vad gäller elektrisk räckvidd, innerutrymmen och tillämpning av teknik”. Med det hänvisar han till att Kias kommande modell ”CV” ska levereras med nivå 2 av självkörning vilket sedan är tänkt att uppdateras over the air till nivå 3 under 2023.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!