Elbilen logo Meny

Kinesiska nätjätten Alibaba visar upp elbil

IM MOTORS the Intelligent Pure Electric Car

Antalet nya aktörer på elbilsmarknaden från Kina fortsätter att öka. Senast i raden är nätjätten Alibaba som har gått samman i en joint venture med den statliga kinesiska biltillverkaren SAIC. Uttalet är något oklart, men i skrift är namnet för det nya samarbetet ”Zhiji Auto”. Bilarna ska säljas under namnet IM som är en förkortning för ”Intelligence in Motion”. Namnet ska enligt SAIC understryka att AI kommer spela en viktig roll i utvecklingen. Hur den tidigare kanadensiska tillverkaren av Blackberry-telefoner, ”Research in Motion”, ställer sig till namnvalet återstår att se.

Samarbetet registrerades så sent som 26:e november förra året, men redan nu presenteras två prototyper. Den ena av dem, en fem meter lång sedan som på bilderna ger ett sportigt uttryck med designelement hämtade från bland annat Porsche, ska lanseras redan i slutet på 2021. Den kommer med två elmotorer, som tyder på fyrhjulsdrift, som ger en total effekt på 544 hästkrafter.

IM MOTORS the Intelligent Pure Electric Car

Den ska sedan följas av en SUV som även den andas en hel del Porsche i sitt utseende. 

I båda modeller kommer det sitta batterier från CATL och kunderna kan välja mellan en standardversion med ett batteri på 93 kWh eller en premiumversion med 115 kWh.

Zhiji Auto ska ha utvecklat en ny cellteknik med namnet ”silicon-doped lithium supplement battery cell technology”. Den nya tekniken ska öka energitätheten med upp till 40 %, enligt den kinesiska tidningen ”China Daily” och sedanen uppges ha en räckvidd på hela 87 mil.

Det anges däremot inte vilken körcykel det handlar om. I Kina används ofta NEDC, som är betydligt mer förlåtande än till exempel WLTP.

Carl Undéhn

Carl Undéhn

PUBLICERAD: 2021-01-18