Kinesiska SVOLT bygger batterifabrik i Sydtyskland

Lotta Hedin

Lotta Hedin

18 nov 2020

Den kinesiska batteritillverkaren SVOLT Technology planerar att investera över två miljarder euro i en batterifabrik i Saarland i sydvästra Tyskland.

Att företaget hade planer på en europeisk fabrik har varit känt sedan tidigare, men nu har man alltså valt plats. Fabriken ska enligt planen ha en tillverkningskapacitet på 24 gigawattimmar per år, vilket ska räcka för att förse 300 000 till 500 000 elbilar med batterier.

Anlägningen blir företagests första i Europa och kommer ligga nära gränsen till Frankrike. I samma område har Ford en bilfabrik, men om det är Ford som ska köpa battericellerna är ännu inte bekräftat, skriver Bloomberg. enligt SVOLT själva för företaget samtal med flera biltillverkare.

SVOLT uppger att man kommer behöva anställa 2000 personer till fabriken. Produktionsstarten planeras till 2023.

Efterfrågan på elbilar ökar starkt i Europa, liksom efterfrågan på närproducerade batterier tillverkade med grön energi. De europeiska batteriföretagen, som till exempel Northvolt, får nu sällskap av allt fler utomeuropeiska konkurrenter, som öppnar fabriker här. Kinesiska CATL har redan påbörjat bygget av en fabrik i tyska Erfurt. Den är planerad att stå klar 2022, och ska enligt tidigare uppgifter producera 14 GWh per år.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!