Kör Fiat 500 effektivt och tjäna pengar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

19 mar 2021

Italienska Fiat har inlett ett samarbete med företaget Kiri Technologies och tagit fram en egen kryptovaluta kallad Kiricoins. Den ska nu användas för att belöna alla som kör snålt med sin eldrivna Fiat 500. Namnet ”Kiri” ska för övrigt vara hämtat från det japanska ordet för Kejsarträdsläktet som ska kunna ta upp tio gånger mer koldioxid än något annat träd.  

Vid normal stadskörning ger varje kilometer ungefär en Kiricoin, som har ett aktuellt värde av cirka 2 öre. Men genom att samla in data om hur du bromsar eller gasar från bilens system belönas de som kör effektivt med ytterligare Kiricoins.

Fiat säger att den som kör minst 1000 mil per år i stadstrafik kan tjäna omkring 1 500 kronor i Kiricoins.

Vid sidan av det visar bilen även ett ”eco:score” baserat på din körning. Det kan sedan jämföras mot andra förare och de med bäst placering ska få andra rabatter från bland annat Netflix, Amazon och Spotify. Erbjudandet gäller i Europa, men oklart för vilka länder.

Fiats satsning är ännu ett exempel på så kallad ”gamification” av vardagen som kan användas för att sporra till bra beteende.

Förra året lanserade BMW sitt system BMW Points där ägare till laddhybrider kan samla poäng genom att köra så mycket som möjligt på el. Poängen kan sedan omvandlas till rabbater för att ladda bilen.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: