Kraftig ökning av elbilar i februari

Carl Undéhn

Carl Undéhn

1 mar 2022

När Bil Sweden idag släpper siffrorna för nybilsregistreringen i februari visar de på en fortsatt nedgång av bilmarknaden. Halvledarbristen fortsätter sätta käppar i hjulet för tillverkningen och kriget i Ukraina leder till ytterligare problem i leveranskedjorna. Igår meddelade till exempel Volkswagen att tillverkningen av elbilar pausas under veckan på grund av brist på elkablar.

Totalt registereades 21 136 nya bilar, en minskning med sju procent jämfört med samma månad förra året.

Men suget efter elbilar fortsätter att växa – och det rejält. Registreringen av elbilar ökade med hela 288 procent jämfört med februari 2021. Bil Sweden pekar däremot på att den stora ökningen delvis beror på att klimatbonusen för elbilar höjdes från 50 000 till 70 000 kronor den första april förra året vilket fick många kunder att vänta med att lägga en beställning i början av året.

5 411 nya elbilar registrerades i februari vilket gör att var fjärde nyregistrerad bil var eldriven. Över hälften, 51,6 procent, av alla nyregistrering var laddbara bilar.

Med 771 exemplar var Kia Niro EV februaris mest registrerade elbil, följt av Tesla Model Y med 583 exemplar. 303 exemplar av eldrivna Volvo XC40 registrerades i februari vilket fick modellen att klättra upp till en tredje plats på listan över totalt antal registrerade elbilar hittills under 2022.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!