ID.4 är Volkswagens första helt eldrivna SUV.

Kraftig ökning av elbilar i maj – ID.4 fortsatt i topp

Carl Undéhn

Carl Undéhn

1 jun 2021

När branschorganisationen BIL Sweden idag redovisar siffror för maj månad visar de på en rejäl ökning av antalet nyregistrerade bilar jämfört med året innan. 53,2 procent fler bilar registrerades jämfört med maj 2020 och siffran är inte så konstigt. Maj var förra året den månad som visade störst minskning och minst antal nyregistreringar.  

Betydligt större var däremot ökningen av antalet nyregistrerade elbilar, som ökade med hela 374 procent jämfört med maj året innan. En orsak till det hittas i att de nya reglerna för bonus-malus, som började gälla första april.

– Den 1 april justerade regeringen Bonus-malussystemet, som bland annat medförde sänkt bonus för laddhybriderna och en höjd bonus för elbilarna, säger Mattias Bergman som är vd på BIL Sweden

Redan förra månaden ökade antalet nyregistrerade elbilar med 368 procent jämfört med april 2020.

Men en kanske viktigare orsak till ökningen än bonus-malus är det breddningen av utbudet med ”attraktiva nya modeller” av elbilar, enligt BIL Sweden.

42 procent av de laddbara bilarna i maj månad utgjordes av rena elbilar och sett över perioden januari till maj utgör elbilar 10,2 procent.

I antal fortsätter laddhybrider att dominera bland laddbara modeller, men ökningen har minskat något och var 114,2 procent jämfört med maj 2020.

Förstaplatsen totalt i maj månad intas av Volvo XC60 med 972 nyregistreringar. Bland elbilar toppas listan precis som förra månaden av Volkswagen ID.4, som registrerades 693 gånger i maj. Den följs sedan av Kia Niro, med 430 registreringar, Skoda Enyaq med 364 stycken och Volkswagen ID.3 med 343 registreringar under maj månad.

Volkswagens elsuv ID.4 hamnar även på sjätte plats för alla bilar oavsett drivmedel. Totalt har 2 250 exemplar av ID.4 registrerats under 2021. ID.4 behåller därmed platsen som årets mest registrerade elbil framför Tesla Model 3, som registrerats totalt 1 596 exemplar.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: