Ladda fullt på en kvart med ABB Terra 360

Carl Undéhn

Carl Undéhn

30 sep 2021

Den svensk-schweiziska energijätten ABB kan det här med el och ser en enorm marknadspotential med snabbladdare när antalet elbilar blir fler. Som en del i det presenteras nu Terra 360, en modulär elbilsladdare som beskrivs som världens snabbaste snabbladdare.

Som namnet antyder har den en maximal effekt på 360 kW som gör det möjligt att ladda fullt på endast 15 minuter. För den som har extra bråttom lovar ABB att tre minuter ska räcka för att ladda tio mils räckvidd.

Effekten kan jämföras med tredje generationen av Teslas Superchargers som har en ger 250 kW, eller Ionity som ska kunna ge upp till 350 kW. Terra 360 höjer alltså nu det med ytterligare 10 kW.

Det enda ”problemet” är att det idag inte finns någon elbil som kan ta emot så hög laddning. Porsche Taycan toppar elbilsligan genom att klara 270 kW, men de flesta andra av dagens modeller ligger en bra bit under det.

Den höga effekten ger ändå en fördel när flera ska ladda samtidigt och stationen kan ge så mycket som bilen klarar till alla. Terra 360 kan nämligen ge ström till fyra bilar samtidigt och på så sätt erbjuda en kompakt lösning för flera bilar även där det är ont om plats.

Snabbladdaren ska börja säljas i Europa redan i år och nästa år också i USA, Sydamerika och Asien. Hos vilka operatörer vi kan få se Terra 360 och när den kommer till Sverige är ännu oklart.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: