Lång räckvidd, lågt pris – Ford utvecklar ny cellkemi

Carl Undéhn

Carl Undéhn

5 maj 2025

Ju högre energidensitet ett batteri har, desto längre kan vi köra mellan laddstoppen. Så att öka mängden energi i batteriet är något som både biltillverkare och batteriutvecklare jobbar på. Ett sätt att göra det på är att öka andelen nickel i batteriets katod. Vilket däremot leder till ökad kostnad vid framställningen.

Men Ford säger sig nu har lyckats med en ny batterikemi som ska ge samma höga energidensitet som hos batterier med en stor andel nickel, men till en kostnad som är jämförbar med ett batteri där katoden använder en liten mängd nickel. Dessutom lovas samma säkerhet som hos de billigare litiumjärnfosfatcellerna, LFP, som framställs utan vare sig nickel eller kobolt.

Ford kallar kemin för LMR, eller ”Lithium Manganese Rich”, och beskriver den som “banbrytande”. Några exakta detaljer kring kemins sammansättning eller annan information kring cellerna presenteras inte.
”Detta genombrott är avgörande för att uppnå verklig kostnadsparitet med bensindrivna fordon och göra elfordon tillgängliga för fler människor”, skriver Charles Poon, chef för utveckling av elektriska drivlinor hos Ford, på sajten LinkedIn.

Han uppger också att Ford nu arbetar på att skala upp produktionen av battericeller med LMR-kemi. Innan nuvarande decenniets slut räknar Ford med att kunna börja använda LMR-batterier i sina bilar. Och enligt Charles Poons inlägg låter det som att arbetet går framåt med de nya cellerna. ”Teamet producerar redan våra LMR-celler av andra generationen i vår pilotlinje”, skriver han.

Annons: