Lightyear rapporterar sin största investeringsrunda

admin

admin

16 mar 2021

Det nederländska elbilsprojektet Lightyear, som grundades vid Eindhovens universitet av ett team solcellsforskare, har precis landat sin största investeringsrunda någonsin på 48 miljoner dollar, rapporterar Electrive.

Lightyear One presenterades 2019 och är en exklusiv elbil med fokus på energieffektivitet. Lightyear One kommer med solpaneler som sträcker sig längs den 5 meter långa sedanens topp. Enligt Lightyear ska de kunna täcka upp till 80 % av det dagliga energibehovet – i alla fall en soldränkt stad som San Francisco.

Enligt Electrive så kommer elbilen att ha en energiförbrukning på låga 8.3 kWh per 100 kilometer. Det innebär ungefär två tredjedelar av vad en Tesla Model 3 förbrukar. Flera faktorer spelar in i den låga energiförbrukningen, dels den aerodynamiska karossen, dels de fyra effektiva motorerna samt de lätta materialen bilen är byggd på.

Vidare meddelade företaget tidigare i år att de har siktet på att tillverka 100 000 fordon per år från 2023 och samtidigt sänka försäljningspriset med drygt två tredjedelar.

Text: Sigge Dackevall

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!