lucid-air-exterior-04_Foto_LucidMotors

Lucid Motors-chefen vill halvera priset på Lucid Air till nästa år

Carl Undéhn

Carl Undéhn

13 dec 2021

Lucid Motors första modell Lucid Air bjuder på spännande teknik, snabb laddning och en imponerande räckvidd på över 80 mil. Men den eldrivna sedanen kommer med ett högt pris. Lanseringsversionen Dream Edition börjar på 169 000 dollar, omkring 1,5 miljoner kronor.

Det är ett pris som Lucid Motors-chefen Peter Rawlinson säger sig vilja halvera till 70 000 dollar, eller lite drygt 600 000 kronor, till slutet av nästa år.

– Jag vill inte bygga bilar för rika, säger han i en intervju med den amerikanska nyhetssajten Axios.

Utmaning menar han handlar om att få in pengar, hålla sig flytande och kunna investera för att utveckla tekniken.

– Effektivitet är nyckeln. Vår teknologi kommer få ned storleken på batteripaketen i bilen och genom att göra det får vi ned kostnaden och det är så vi kommer fram till en bil för 25 000 dollar, säger han och förutspår att de kommer nå dit inom tre till fyra år.

Men för Lucid Motors själva verkar det inte vara ett segment som intresserar. Istället tror han att andra tillverkare kommer använda sig av deras teknik för att tillverka billigare volymmodeller.

Tidigare i år tog Peter Rawlinson Lucid Air på en provtur i New York

I programmet pressades han också kring att en statlig fond som styrs av Saudi Arabiens kronprins Mohammad bin Salman äger 60 procent av aktierna i Lucid Motors.

– Vi är ett amerikanskt företag som handlas på NASDAQ, vi är ett offentligt bolag och de har en majoritet i det, svarade Peter Rawlinson.

Han menade att vi står inför en klimatkris och det är positivt att ett oljeproducerande land som Saudi Arabien nu väljer att investera i ett företaget som satsar på en grön och miljövänlig teknologi.

– Det här handlar om att bygga elbilar och något som gynnar mänsklighetens framtid. Det är vad jag sysslar med och inte politik, sa en märkbart irriterad Peter Rawlinson till programledaren Joann Muller.

Lucid Motors har börjat leverera de första bilarna till kunder i USA. Det är ännu inte klart när bilen kommer till Sverige, men enligt tidigare uppgifter ska Lucid Air börja säljas i Europa under första halvan av 2022.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: