Lucid Motors fabrik klar inför produktionsstart av Lucid Air våren 2021

Fredrik Sandberg

Fredrik Sandberg

8 dec 2020

Lucid Motors slutför byggandet av sin nya bilfabrik i USA inför produktionsstart av Lucid Air till våren 2021. Initialk kommer Lucid att kunna producera 30 000 fordon men kapaciteten är större, hela 400 000 bilar ska kunna byggas i fabriken.

Fabriken, Lucid AMP-1 (Advanced Manufacturing Plant) ligger i Casa Grande i Arizona. Nästa steg är att installera produktionsutrustning och implementera processer inför produktionsstarten för Lucid Air våren 2021.

AMP-1 är framtidssäkrad och är byggd för att kunna expandera tillverkningskapaciteten på plats vilket bland annat möjliggör framtida produktion av varumärkets första SUV under namnet Project Gravity som är planerad till 2023. 

– Vi drog igång byggprocessen på den 590 hektar stora ytan den 2 december 2019 och knappt ett år senare har vi slutfört arbetet med den första specialbyggda elbilsfabriken i Nordamerika. Den ansträngning och flexibilitet som detta team har visat är verkligen häpnadsväckande, säger Peter Rawlinson, VD och CTO på Lucid Motors.

Som en del av driftsättningen av fabriken har företaget redan byggt en ett antal prototyper för att utvärdera produktionsprocesser och teknisk utrustning. Man övergår nu till skarp verksamhet där man ska konstruera den färdiga versionen av Lucid Air.


Lucid-tillverkningssystemet innefattar industriprocesser som en flyginspirerad nitad och bunden självbärande karosstruktur som ersätter punktsvetsar och som företaget hävdar vara mer effektiv strukturellt. Kundbeställda produktionsbilar kommer att börja rulla ut från linjen under våren 2021, därefter levereras till den globala marknaden, med start i Nordamerika. Dessa kommer initialt att bestå av Lucid Air Dream Editions, snabbt följt av Grand Touring och Touring-modeller. Lucid Air Pure ansluter sig till sortimentet i början av 2022, och kommer att kosta runt 600 000 svenska kronor i USA givet att man räknar in den amerikanska elbilspremien på cirka 65 000 kronor.
Att fabriken hamnade i just Arizona beror på flera anledningar – däribland infrastruktur, arbetskraft, geografisk plats och befintlig bilförsörjningskedja – men det erbjöd också utrymme för ett stort fotavtryck och planerade utvidgningar.

Totalt planeras fyra faser fram till 2028, vilket ökar anläggningens yta från dess nuvarande 999 000 kvadratmeter till 5,1 miljoner kvadratmeter. I sin slutliga form kommer AMP-1s tillverkningskapacitet att vara upp till 400 000 fordon per år.

– När vi byggde denna fabrik följde vi flera viktiga tillverkningsfilosofier, inklusive principerna ”Future Ready” och ”On Time”, som har gjort det möjligt för oss att effektivt hantera vår investering och bygga en helt ny fabrik från grunden. När vi lägger till nya plattformar och fordon i vårt sortiment, säkerställer planeringen av denna anläggning att vi alltid kommer att kunna hålla jämna steg med kundernas växande efterfrågan på avancerade elfordon, säger Peter Hochholdinger, chef för tillverkning på Lucid Motors.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!