Lyckat test av Audi Charging Hub – kommer till fler städer

Carl Undéhn

Carl Undéhn

15 jun 2022

Som en del av Volkswagenkoncernen ingår Audi i samarbetet med snabbladdare från Ionity. Men den tyska tillverkaren väljer också att gå en egen väg med Audi Charging Hub.

Till skillnad från de flesta andra snabbladdare ska de inte byggas utmed motorvägar utan i utkanterna av städer. Där ska kunder – oavsett bilmärke – erbjudas en både snabb och mer lyxig laddupplevelse. Endast de som kör en Audi kan däremot reserva en laddplats.

De tänkta kunderna är inte minst människor som bor i lägenhet i stan och därför inte kan ladda hemma.

Den första Audi Charging Hub öppnade i slutet av förra året i tyska Nürnberg. Där hittas sex laddplatser där det går att ladda med upp till 320 kW och ovanför dem en lounge med café.

Audi charging hub: lounge area

En smart lösning för att kunna erbjuda den höga effekten är att uttjänta bilbatterier används som mellanlagring. I Nürnberg lagras totalt 2,45 MWh, men konceptet kan anpassas efter hur mycket som behövs.

Tack vare det behövs inga särskilda tillstånd, anslutningar eller grävarbeten när laddhubben sätts upp. Batterierna laddas upp

Testet har varit lyckat och nu meddelar Audi att konceptet sprider sig till ytterligare städer.

Men än så länge endast i det tyskspråkiga Europa.

I Zürich kommer en lite mindre version av Audi Charging Hub sättas upp i de centrala finanskvarteren. Efter det kommer konceptet Berlin och Salzburg för att under nästa år sprida sig till ytterligare städer i Tyskland, oklart vilka.

Kommande Audi Charging Hub i Zürich

Några planer på att bygga Audi Charging Hub i Sverige finns det inte i dagsläget. Men Audi satsar på konceptet och letar efter ”attraktiva platser och partners”.

Elbilen har nyligen varit och besökt Audi Charging Hub i Nürnberg. Våra intryck därifrån och hur Audi ser på temat laddning inför framtiden kan ni läsa om i nummer 7 av Elbilen.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: