Lyckat test med självkörande Leaf

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

14 feb 2020

En specialutrustad Nissan Leaf har på egen hand kört 370 kilometer genom England. Med hjälp av kameror, laserscannrar och en radar lyckades bilen köra längs motorvägar och småvägar – även sådana utan vägmarkeringar – samt genom komplicerade rondeller.

Två ingenjörer satt i bilen under resan, som avslutades i Sunderland i norra England där Nissan har en bilfabrik. Den ene satt i förarsätet för att vid behov ta över kontrollen, medan den andre övervakade att alla system fungerade som planerat.

– Det här projektet är ett lysande exempel på hur fordonsindustrin i samarbete med regeringen kan driva teknikutvecklingen till nytta för människors mobilitet samtidigt som koldioxidutsläppen minskar, säger den brittiske näringsministern Nadhim Zahawi om projektet, som har fått namnet Human Drive.

Förutom Nissan ingår även bland annat ett par brittiska universitet och det japanska företaget Hitachi – som har utvecklat artificiell intelligens för systemet – i projektet.

Den specialutrustade bilen behövde dock inte köra i stadsmiljö, men
Kayleigh Edwards, talesperson på Nissan Technical Centre Europe, säger att målet är att i framtiden genomföra även sådana tester.

– Projektet får stöd av den brittiska regeringen som är angelägen om att positionera landet i spetsen av teknikutvecklingen.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: