Elbuss Malmö_Foto_Skånetrafiken

Malmö får elva nya elbussar idag

Carl Undéhn

Carl Undéhn

1 mar 2021

Malmö satsar stort på ställa om till en fossilfri kollektivtrafik. Målet är att alla stadens bussar ska vara elektrifierade till 2031. Redan idag trafikeras busslinje 7 av 13 eldrivna bussar från Volvo och idag ersätter ytterligare elva stycken de tidigare fossildrivna bussarna.

Till skillnad från de tidigare modellerna är det nu första gången som Skånetrafiken sätter in eldrivna ledbussar som är 18,6 meter långa och med plats för 120 passagerare.

Även den här gången är de tillverkade av Volvo och av modellen 7900EA som kan utrustas med batterier på upp till 300kWh.

Enligt Skånetrafiken gör tekniken i det nya bussarna det möjligt att depåladda dem. Det innebär större flexibilitet då bussarna inte laddas vid stationer utmed linjens sträcka och att bussarna heller inte heller är bunden till den.

Nästa steg i satsningen kommer i sommar då ytterligare 82 elbussar från både Volvo och MAN tas i trafik. Sammanlagt kommer Malmö då ha 112 eldrivna bussar.

Skånetrafiken kör med elbussar även i andra skånska städer som Helsingborg, Ystad och Landskrona. I dagsläget är det däremot Västtrafik och Göteborg som leder i ligan över den stad med flest eldrivna bussar. Där finns sedan årskiftet 150 elbussar som trafikerar 34 helt elektrifierade busslinjer i Göteborg, Mölndal och Partille.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!