Mer batteribyte – Nio öppnar två nya stationer i vår

Carl Undéhn

Carl Undéhn

17 mar 2023

När Nio förra året kom till Sverige med sedanen ET7 lanserade de även som första märke konceptet att byta i stället för att ladda bilens batteri. Vid en Nio Power Swap Station kan Nio ET7 och märkets andra modell i Sverige, elsuven EL7, få ett batteri laddat till 90 procent installerat på fem minuter.

I dagsläget finns två stationer i Sverige, en i Varberg utmed E6 och en vid Mantorp utmed E4 mellan Stockholm och Göteborg. Nu meddelar Nio att ytterligare två stationer öppnar i Kungälv och Mariestad i månadsskiftet april-maj.

– Under 2023 placerar vi strategiskt ut Power Swap-stationer med målsättningen att knyta ihop våra tre största städer samt att erbjuda smidiga batteribyten i storstadsregionerna. Kungälv och Mariestad är viktiga platser på den resan men samtidigt är det här bara början på vår utbyggnad i Sverige, säger Kajsa Ivansson-Sognefur som är Head of Power på NIO Sverige.

Kommentaren om att det även finns planer på stationer ”i storstadsregioner” är intressant. I hemlandet Kina satsar Nio stort på batteribyten även i urbana miljöer för kunder som bor i lägenhet utan möjlighet att ladda. Något som även är fallet för många stadsbor i Sverige.

Nyligen meddelade Nios vd William Li att företaget vill bygga 1 000 stationer för batteribyten i Kina i år, varav 600 planeras i städer.

Stationen i Mariestad hamnar utmed väg 26 vid Dinners. Förutom möjligheten att äta där går det även att träffa på både andra elbilsförare vid stationen med Superchargers som finns där, samt de som kör vätgasbil och tankar vid Mariestads vätgasstation.

Stationen vid Kungälv hamnar utmed E6 vid avfarten mot Marstrand och placeringen där var väntad. Med det knyts stationen samman med den som redan finns längre söderut vid Varberg, samt de två stationer som finns längre norrut runt Oslo.

Och planen är att antalet stationer för batteribyten ska öka snabbt den närmsta tiden.

– Utöver stationerna i Mantorp, Varberg och snart Kungälv och Mariestad har vi kontrakt signerade för en mängd nya stationer redo att öppnas under året, säger Kajsa Ivansson-Sognefur.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: