Mercedes blir mer svenskt med ny teknikchef

Carl Undéhn

Carl Undéhn

27 aug 2021

Sedan 2019 sitter svensken Ola Källenius som chef för Daimler. Tidigare i år blev Karin Rådström chef för Daimler Trucks och nu får de båda ytterligare en kollega att tala svenska med på lunchrasten.

Den tidigare teknikchefen Sajjad Khan väljer att gå vidare och starta en egen firma. För att delvis ersätta hans position kommer nu svensken Magnus Östberg in. Han var tidigare ansvarig för utveckling hos Aptiv som utvecklar mjukvara för fordon.

Att Magnus Östberg endast ”delvis” tar över efter Sajjad Khan handlar om att inte direkt övertar hans tidigare uppgifter. I stället har en helt ny roll skapats för svensken som inte funnits innan hos Mercedes.

”Chief Software Officer” lyder titeln som innebär att Magnus Östberg får det övergripande ansvaret för utvecklingen av Mercedes egenutvecklade operativsystem MB.OS.

Istället för att använda ett öppet system som Android Auto, vilket hittas i bland annat Volvo och Polestar, väljer Mercedes likt Volkswagen att utveckla och använda ett eget operativsystem.

Enligt Daimler ska det göra det enklare att integrera nya tjänster och funktioner. En annan detalj är så klart att både Mercedes och Volkswagen får bättre kontroll över datan.

Mercedes har tidigare meddelat att de anställer ”tusentals” personer för att arbeta med MB.OS. I Tyskland ska ett nytt campus sättas upp med 1 000 arbetsplatser och runt om i världen ska ytterligare 2 000 personer vara inblandade i utvecklingen.

MB.OS ska enligt Daimler vara en viktig del i optimering av företagets elbilar samt självkörning och lanseras under 2024.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!