Mercedes EQB – elsuv med plats för sju personer

Carl Undéhn

Carl Undéhn

19 apr 2021

I fredags visade Mercedes upp sin nya elektriska flaggskeppsmodell EQS. Och kort efteråt kom nästa elektriska nyhet under helgens pressdagar på bilsalongen i Shanghai.

Den skiljer sig däremot en hel del åt från EQS.

Mercedes EQB är en SUV med plats för upp till sju personer – så länge alla inte är för långa. På den tredje raden finns nämligen endast plats om du är under 1,65 centimeter och lämpar sig alltså bäst för barn.

På längden mäter EQB 4,68 meter vilket gör den över 25 centimeter längre än till exempel Volvo XC40 Recharge.  Precis som Mercedes andra två elsuvar, EQA och EQC, bygger också EQB i grunden på en modell med förbränningsmotor. I det här fallet handlar det om modellen GLB och EQB är alltså inte som EQS baserad på Mercedes elbilsplattform EVA.

Andra likheter med Mercedes övriga elsuvar är att EQB bjuder på samma elektriska drivlinor som EQA och EQC. Det innebär ett grundutförande med framhjulsdrift, en elmotor på 140 kW (190 hk) och ett batteri på 66,5 kWh.

Snabbladdning ska vara möjligt med 100 kW som ska kunna ladda batteriet från tio till 80 procent på en halvtimme.

Mercedes säger att det även kommer versioner med fyrhjulsdrift och olika effekt på upp till 200 kW (270 hk), men nämner inga detaljer.

Vi får också endast veta räckvidden för versionen EQB 350 4MATIC med fyrhjulsdrift som anges till 47,8 mil enligt WLTP.

Mercedes EQB kommer att tillverkas i Kina där den också lanseras lanseras först. Men en europeisk version är planerad som också den ska komma redan i år.

Pris och exakt när den kommer till Europa meddelades inte.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: