Mercedes fördjupar samarbete kring solid state-batterier

Carl Undéhn

Carl Undéhn

27 jan 2022

I jakten på solid state-batterier satsar Volkswagen på QuantumScape och BMW på Solid Power, två amerikanska utvecklare av batteritekniken med fast i stället för flytande kärna.

Med det hoppas biltillverkarna kunna bygga elbilar med både längre räckvidd och snabbare.

Konkurrenterna i Stuttgart har i stället vänt sig österut och samarbetar sedan 2016 med taiwanesiska ProLogium för nästa generations batterier till elbilar.

Samarbetet ska nu fördjupas och under de närmsta åren räknar de med att kunna testa gemensamt utvecklade solid state-batterier i elbilar. I slutet av i år ska en ny fabrik i Taiwan vara i drift för volymtillverkning av solid state-batterier åt Mercerdes. Om även andra biltillverkare ska få ta del av batterierna framgår inte, men bland annat kinesiska Nio samarbetar med ProLogium. Nio har tidigare lovat att börja erbjuda sin flaggskeppsmodell ET7 med solid state-batterier på hela 150 kWh mot slutet av 2022.

Hur mycket som Mercedes investerar i ProLogium avslöjas inte. I ett pressmeddelande anges bara att det handlar om ett ”stort tvåsiffrigt” miljonbelopp i Euro, alltså minst hundra miljoner kronor. För det får Mercedes också en plats i styrelsen för ProLogium.

Om allt går enligt plan lanserar Mercedes ”utvalda modeller” med solid state-batterier kring 2025. Det beskrivs av Mercedes som ytterligare en pusselbit i tillverkarens satsning på mer effektivitet i kommande elbilar.

– Effektivitet och räckvidd är de nya riktmärkena för elbilar. Solid State har potential att avsevärt minska batteriernas storlek och vikt. Genom att samarbeta med partners som ProLogium påskyndar Mercedes-Benz utvecklingen av innovativ batteriteknik för bilindustrin – till förmån för våra kunder, säger Mercedes utvecklingschef Markus Schäfer i ett uttalande.

Med solid state hoppas Mercedes kunna fördubbla räckvidden jämfört med den hos dagens elbilar och samtidigt sänka tillverkningskostnaden.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: