Mercedes före Tesla – får tillstånd för självkörning i Kalifornien

Carl Undéhn

Carl Undéhn

9 jun 2023

När det handlar om självkörande bilars är det ofta fokus på Tesla och funktionen Full Self Driving. Sedan en tid kan privatpersoner i USA anmäla sig för att på egen hand testa en beta-version av systemet på allmänna vägar.

Ur myndigheternas perspektiv är det däremot Mercedes och deras system Drive Pilot som ligger i framkant. Efter att systemet godkänts på vissa vägsträckor i Tyskland och Nevada i USA tillåts det nu även i delar av Kalifornien. Och då med mer funktioner än vad som tillåts för Teslas bilar.

Beslutet betyder att Mercedes bilar utrustade med systemet Drive Pilot för självkörning i nivå 3 tillåts på motorvägar kring Los Angeles, San Francisco och San Diego. Med Drive Pilot aktiverat kan föraren släppa händerna från ratten och blicken från vägen för att skicka mail eller kolla på film. Teslas Full Self Drive klassas som nivå 2, vilket betyder att föraren alltid måste ha händerna på ratten och vara redo att gripa in.

Helt fritt kan Drive Pilot däremot inte användas. Det får endast användas i dagsljus och på motorväg med tät trafik där hastigheten inte överskrider 60 km/h. Men just det faktum att trafiken kring de tre storstäderna där systemet nu tillåts ofta flyter trögt är ett viktigt försäljningsargument för självkörande system.

Drive Pilot finns idag som tillval för eldrivna Mercedes EQS samt senaste generation av S-klass.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!