Mercedes inviger första batterifabrik med Stellantis – behöver minst sju till

Carl Undéhn

Carl Undéhn

31 maj 2023

Länge tvekade Mercedes kring att ge sig in i batteribranschen. I stället förlitade sig tillverkaren på att köpa in batterier från andra. Men 2021 meddelades att Mercedes blev en del i samarbetet ACC, tillsammans med Stellantiskoncernen och den franska energijätten Total.

Nu invigs ACC:s första fabrik i franska Billy-Berclau Douvrin. Men först senare i år ska produktionen av battericeller komma i gång. I ett första steg har anläggningen en årskapacitet på 13 GWh. Fram till 2030 ska produktionen öka till en årskapacitet på 40 GWh. Det kan jämföras med årskapaciteten på 50 GWh vid den batterifabrik som Volvo och Northvolt ska bygga gemensamt i Göteborg.

ACC ska bygga ytterligare en batterifabrik i tyska Kaiserslautern samt i italienska Termoli. Men även med ökad kapacitet i Frankrike och de övriga två fabriker kommer det inte i närheten av att täcka behovet för Mercedes, som dessutom utgör endast den ena parten i samarbetet.  

Mercedes svenske chef Ola Källenius säger till nyhetsbyrån Reuters att de kommer behöva minst 200 GWh battericeller från åtta fabriker för att fullt kunna elektrifiera sin produktion.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: