Elbilen logo Meny

Mercedes köper in sig i Stellantis batteribolag

Att få kontroll över batteritillverkningen för att bli mindre beroende av asiatiska tillverkare är något som allt fler europeiska biltillverkare nu är måna om.

Flera nya batteriprojekt är på gång eller planerade runt om på kontinenten och det gäller för biltillverkarna att hoppa på rätt satsning i tid.

Efter att tidigare ha ansett att egen batteritillverkning är för dyrt går Mercedes nu in med en miljard Euro, omkring tio miljarder kronor, och blir delägare i Automotive Cells Company.

Projektet drogs i gång förra året av det franska oljebolaget Total tillsammans bilkoncernen Stellantis med 14 olika märken som Opel, Peugeot, Jeep, Fiat och Citroën. Målet är att inom några år kunna tillverka battericeller för 500 000 elbilar årligen.

Projektets första gigafabrik för batterier ska stå klar i sydvästra Tyskland 2025 och till en början ha en tillverkningskapacitet på 8GWh årligen. Det ska sedan öka till 24 GWh årligen och sedan även följas av ytterligare en lika stor fabrik i Frankrike.

Redan idag finns ett forskningscenter i Bordeaux och en bit därifrån en pilotanläggning som snart sätts igång.

Genom sin investering blir Mercedes den tredje delägaren i Automotive Cells Company och tar över en tredjedel av ägareposterna i företaget. Investeringen gör det enligt ACC möjligt att skruva upp produktionsmålet till 120 GWh årligen till år 2030.

– Tillsammans med ACC kommer vi att utveckla och effektivt tillverka battericeller och moduler i Europa – skräddarsydda för Mercedes-Benz specifika krav, sa den svenske chefen för Daimler Ola Källenius i ett uttalande.

Så långt som möjligt vill ACC tillverka battericeller med hjälp av grön el och med metaller som från hållbar brytning.

Carl Undéhn

Carl Undéhn

PUBLICERAD: 2021-09-27