Mercedes och Rivian vill bygga eldrivna transportbilar tillsammans

Carl Undéhn

Carl Undéhn

8 sep 2022

Ford investerade en miljard dollar i Rivian med planen att dela på teknik inför kommande eldrivna modeller. Framför allt var Ford intresserad av Rivians ”skateboard”-plattform.

Men tidigare i år meddelades att det tekniska samarbetet var avslutat. In kommer nu i stället Mercedes och planerna på gemensam utveckling med Rivian av eldrivna transportbilar.

Syftet med samarbetet är att utnyttja varandras kunskaper och öka kostnadseffektiviteten. Med det hoppas de båda tillverkarna kunna erbjuda ”konkurrenskraftiga produkter”.

– Vi är glada över att samarbeta med Mercedes-Benz i detta projekt. Mercedes-Benz är ett av världens mest kända och respekterade fordonsföretag, och vi tror att vi tillsammans kommer att producera verkligt anmärkningsvärda elektriska skåpbilar som inte bara kommer att gynna våra kunder utan även planeten, säger Rivians grundare och chef RJ Scaringe i ett uttalande.

Extra intressant är att det konkret pekas ut att tillverkningen är planerad att ske vid en ”befintlig Mercedes-Benz anläggning i central/östeuropa”. Där ska det byggas en fabrik för enbart tillverkning av eldrivna fordon.      

Med det skulle Rivian få i gång tillverkning i Europa och en fot in på marknaden för en etablering här. För tillfället säljs Rivians pickup R1T endast i USA. SUV-versionen av den, R1S, är det sagt att den är planerad att lanseras även i Europa.

Rivian EDV för leveranser från Amazon

Mercedes har lång erfarenhet av transportbilar och säljer idag de eldrivna modellerna eVito och eSprinter.

Förutom R1T och R1S har Rivian utvecklat den eldrivna transportbilen EDV åt e-handelsjätten Amazon, som äger 18 procent av Rivian.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: