Mercedes plan: Solid-state-batterier i testbilar i år

Carl Undéhn

Carl Undéhn

12 sep 2024

Mercedes och batteriutvecklaren Factorial har visat ett gemensamt utvecklat solid state-batteri kallat Solstice. Med en energidensitet på 450 Wh/kg ska det möjliggöra elbilar med 80 procent längre räckvidd än idag. Mot slutet av årtiondet räknar de båda företagen med att kunna serietillverka Solstice. Men Mercedes satsar stort på ett genombrott med batterier med fast i stället för flytande elektrolyt. Med det vill de lansera elbilar med en räckvidd på över 90 mil. Och redan i år vill tillverkaren få ut testbilar på vägarna med solid state-batterier. Det säger Oliver Fenzl, kommunikationschef för Mercedes avdelning för drivlinor, till brittiska PCMag.

– Vi kommer att se tekniken på vägarna för testning redan om några månader, säger han till tidningen.

I somras levererade Factorial solid state-celler för tester hos Mercedes. Det handlade då om en andra leverans som den här gången var monterade i moduler och batteripaket för mer avancerade och realistiska tester än när det enbart handlar om celler. Om det är de soli state-batterier som snart ska testas är däremot inte säkert.

Förutom Factorial samarbetar Mercedes även sedan 2016 med taiwanesiska Prologium. När samarbetet fördjupades och Mercedes investerade ytterligare ett ”stort tvåsiffrigt” miljonbelopp i euro i Prologium hette det att Mercedes skulle använda deras solid state-batterier till utvalda modeller från 2025.

Prologue serietillverkar solid state-batterie sedan slytet av förra året.
– Detta är världens första massproduktionslinje för solid-state litiumbatterier, främst för elbilar. Elbilstillverkare är våra framtida partners, sade ProLogiums vd Vincent Yangvid en pressträff enligt taiwanesiska medier tidigare i år.

Det hette också då att det fanns representanter från Mercedes på plats.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: