Mercedes utökar batterisamarbetet med CATL

Lotta Hedin

Lotta Hedin

5 okt 2020

Mercedes-Benz och batteritillverkaren CATL utökar samarbetet kring batteriutveckling, meddelar de båda företagen.

CATL ska bland annat förse Mercedes kommande EQS med batterier. Lyx-sedanen som har en utlovad räckvidd på 70 mil och enligt Mercedes ska kunna snabbladdas dubbelt så snabbt som konkurrerande modeller ska börja levereras till kunder nästa år. Batterierna ska vara producerade med enbart grön el.

Daimler – Mercedes är inte det enda bilföretaget som nu knyter banden till batteritillverkarna hårdare. Nyligen meddelade till exempel den tyska konkurrenten BMW att man investerar 2 miljarder euro i svenska Norhvolt för att säkra tillgång på batterier till sina kommande elbilar.

CATL och Mercedes-Benz samarbete kring batterier kommer enligt företagen röra allt, ”från celler och moduler förr Mercedes-Benz personbilar, till hela batterisystem för Mercedes-Benz Vans” skriver biltillverkaren i ett pressmeddelande. I detta ingår också utveckling av CATL:s cell to pack-teknologi, där man hoppar över steget att först packa cellerna i moduler, och med det bland anat sparar vikt.

Målet är också att gemensamt skynda på utbyggnaden av en storskalig batteritillverkning i Europa. CATL håller just nu på att bygga en batterifabrik nära tyska Erfurt, där batterierna till Mercedesbilarna (bland andra) ska tillverkas.

Bilden visar EQS som den såg ut i konceptutförande i september 2019.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: