Elbilen logo Meny

Mercedes visar koncept på elektriska familjebussen EQT

Mercedes EQT är en vidareutveckling av tillverkarens V-Klass som nu blir T-Klass. Enligt Mercedes innebär det en ”unik förbindelse mellan premiumkomfort och kompromisslös funktion”.

Även om det handlar om ett koncept ska det som visas vara nära serieproduktion. Det handlar om en designmässigt ganska avskalad familjebuss med vissa futuristiska inslag.

Den nästan fem låter långa minibussen har plats för upp till sju personer och skjutdörrar bak.

Fronten går i samma stil som Mercedes nya elbilar i EQ-serien med den stjärnbesmyckade grillen. I panoramataket har stjärnor graverats in med laser som enligt Mercedes ska erbjuda en ljus och rymlig insida.

Med EQT är det tydligt att Mercedes vill rikta sig till kunder som vill ha en praktisk bil men känner sig unga i sinnet. I bagageutrymmet finns därför plats för en elektrisk longboard i metall som även den är graverad med stjärnor.

Bakpartiet och framförallt bakljusen skiljer sig en hel del åt från vad vi tidigare sett hos Mercedes. De stående ljusen över går i en smal linje som breder ut sig över hela bakpartiet.

– Konceptet EQT förkroppsligar Mercedes-Benz karekteristiska design-DNA av ”sensual purity”, säger Gorden Wagener som är designchef hos Daimler i ett pressmeddelande.

Till skillnad från sedanen EQS sitter det ingen enorm Hyperscreen på insidan. Istället hittas en betydligt mindre liggande skärm över mittkonsolen där det sitter en lite oväntat stor växelväljare. Trots gott om inslag av blått ger interiören ett mer traditionellt intryck än utsidan.

Räckvidd eller batterier säger Mercedes ingenting om i dagsläget. EQT ska lanseras under 2022 i samband med lanseringen av en ny Citan med både eldrift och förbränningsmotor.

Carl Undéhn

Carl Undéhn

PUBLICERAD: 2021-05-10