Milence växer i Sverige – här hamnar tredje stationen

Carl Undéhn

Carl Undéhn

4 jun 2024

Inom det gemensamma företaget Milence bygger AB Volvo, Daimler Trucks och Volkswagenägda Traton – där bland andra Scania ingår – laddinfrastruktur för eldrivna lastbilar Målet är att bygga 1.700 laddpunkter utmed viktiga vägar i Europa fram till 2027.

Milence första station öppnade i Nederländerna i slutet av förra året. Även svenska vägar har hög prioritet och sedan tidigare står det klart att det kommer öppna en station vid Varberg och en vid Ödeshög. Nu meddelas att en tredje station ska byggas här, då vid Åstorp utanför Helsingborg.

– Med vår tredje svenska laddningshubb i Åstorp är vi nu verkligen på väg med expansionen av vårt nordiska nätverk. Etableringen är strategiskt belägen och visar vår vilja att etablera högpresterande gröna korridorer över hela Europa, säger Anja van Niersen som är vd för Milence.

Som vid de andra två stationerna från Milence kommer även den tredje inte bara erbjuda laddning utan även service för chaufförer som toaletter, duschar och lounge. Stationen väntas kunna öppna i november i år då det ska finnas fyra laddare med en effekt på 400 kW där.

Tanken är att stationen sedan ska byggas ut för att erbjuda totalt 11 laddplatser, inklusive såkallad megawattladdning, MSC. Det väntas bli en ny standard för laddning av tunga fordon och redan idag är bland annat lastbilen Mercedes eActros 600 förberedd för tekniken. Vid ett test med MSC-laddning tidigare i år kunde Mercedes ladda sin lastbil med en effekt på 1.000 kW.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!