Miljöbonusen för elbilar höjs till 70 000 kr

Lotta Hedin

Lotta Hedin

5 okt 2020

Regeringen vill höja klimatbonusen för bilar med nollutsäpp från 60 000 till 70 000 kronor nästa år. Det framkom idag när klimatsatsningarna i regeringsbudgeten för 2021 presenterades.

För att öka incitamenten att köpa bilar med låga utsläpp vill regeringen genomföra flera förändringar av bonus-malus. Bland annat sänks gränsen för hur mycket koldioxid en bonusberättigad bil får släppa ut tillbaka till 60 gram per kilometer. För en tid sedan lättades kravet till 70 gram. Det här påverkar en rad laddhybrider med högre utsläpp, som nu detta blir utan bonus.

Det högsta bonusbeloppet för fordon med utsläpp över noll kommer uppgå till omkring 45 000 kronor. Samtidigt kommer malus att höjas.

Som elbilen berättat tidigare bereds nu ett förslag för att minska risken för att bonus-bilar exporteras utanför Sverige. Ett förslag om att bonusbilar måste stanna i Sverige minst fem år för att köparen ska få behålla klimatbonusen är nu ute på remiss. Det kommande förslaget bedöms enligt regeringen kunna träda i kraft den 1 april 2021.

Totalt föreslår regeringen nära tio miljarder kronor för ”grön återhämtning” i budgeten för nästa år.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!