Mini Concept Aceman – en färgglad försmak av kommande elbilar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

27 jul 2022

Mini ska bli ett helt eldrivet märke från år 2030. Inför det presenteras nu Concept Aceman som ska ge en fingervisning om hur Mini tänker sig framtidens modeller.

Men då det är ett uttalat koncept får vi ta en del av sakerna med en nypa salt. Tekniska detaljer kring drivlina och batteristorlek finns inte. I stället handlar det om att Mini vill sätta tonen för designen av kommande eldrivna modeller. Eller med deras egna ord: en ” elektrifierad gokartkänsla”.

– MINI Concept Aceman ger en första glimt av en helt ny bil som överbryggar utrymmet mellan MINI Cooper och MINI Countryman i modellfamiljen, säger Tina Jarlerud som är chef för MINI Norra Europa.

Övergången till eldrift innefattar även ökat fokus på att sänka varje bils klimatavtryck. Bland annat genom att använda återvunna textilier och inget läder eller krom.

Istället bjuder Concept Aceman på en mysig och färgglad insida med ratt i grön sammetsvelour.

På insidan ska Mini bli mer digital och först i branschen med en stor rund OLED-skärm ovanför mittkonsolen – i svart läge inte helt olika en vinylskiva upphängd på instrumentbrädan.

På den ska de flesta funktioner gå att styra, men traditionen trogen finns det kvar en rad med vippbrytare under skärmen. Med dem går det till exempel att ändra ljudvolym, lägga i parkeringsbromsen och växla mellan olika ”Experience Mode”. Med dem går det att göra sin Mini mer personlig med egna bilder eller olika animationer på skärmen.  

Operativsystemet uppges vara baserat på Android Open Source Project, vilket får tolkas som att Mini vill använda sig av Android Auto i framtiden.

Mini Concept Aceman är heller ingen ”minibil” och rymmer fem personer.

– Det helelektriska fordonskonceptet gör det möjligt att styra designen mot de traditionella kärnvärdena hos MINI, helt i linje med den traditionella principen om kreativ användning av utrymmet, säger Oliver Heilmer som är chef för MINI Design.

Rymligheten på insidan ska synas utifrån genom horisontella linjer som ska understryka bilens bredd. Måtten anges till 4,05 meter på längden, 1,99 på bredden och 1,59 på höjden.

Konceptet riktar sig tydligt till en yngre generation. Därför sker den offentliga premären av Concept Aceman också på tv-spelsmässan Camescom i tyska Köln nästa månad.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: