Minskad efterfrågan – Audi kan lägga ned Q8 e-tron

Carl Undéhn

Carl Undéhn

10 jul 2024

Förra året uppdaterade Audi elsuven e-tron, som då fick namnet Q8 e-tron. Som innan handlar det om en stor och bekväm elsuv i det så kallade premiumsegmentet. Vårt test av modellen kan ni läsa här. Några enorma volymer har det aldrig handlat om och modellen byggs i Audis minsta fabrik som befinner sig i Bryssel.

Hur länge tillverkningen av Audi Q8 e-tron, samt Q8 Sportback e-tron, kommer fortsätta där ifrågasätts nu. Att nästa generation av Q8 e-tron ska tillverkas i Mexiko är redan klart. Men nu meddelar Audi att de tittar på om tidigarelägga slutet för tillverkningen av Q8 e-tron i Bryssel.

Orsaken uppges vara minskad efterfrågan på bilar i det lyxiga segmentet. Utöver det får Q8 e-tron nu intern konkurrens med lanseringen av Q6 e-tron, som tillverkas med den nyare plattformen PPE som Audi utvecklats i samarbete med Porsche.

Utöver det hänvisar Audi till “strukturella utmaningar” hos fabriken i Bryssel. “Anläggningens layout kan knappast ändras på grund av den speciella placeringen av produktionen nära stadens centrum. Detta förvärras av höga logistikkostnader. Sammantaget leder detta till höga produktionskostnader i Bryssel jämfört med andra platser.”, skriver Audi i ett pressmeddelande.

Det arbetas därför på alternativa lösningar för fabriken. Men om Audi inte får det att gå runt med en lyxig och dyr modell som Q8 e-tron är det svårt att se vilken annan modell som skulle kunna tillverkas i där.

Något slutgiltigt beslut kring Q8 e-tron och den belgiska fabrikens framtid har ännu inte fattats.
Audi har annars gärna lyft fram fabrik i Bryssel som ett positivt exempel. Sedan 2018 är den certifierad för koldioxidneutral tillverkning, bland annat genom 37.000 kvadratmeter solceller på taket som bidrar med grön el.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!