Minskning av nya bilar både med och utan sladd i januari

Carl Undéhn

Carl Undéhn

1 feb 2023

Nyregistreringen av elbilar bromsades in under årets första månad. Enligt branschorganisationen Mobility Swedens siffror registrerades det 4 203 elbilar i januari. Jämfört med samma månad förra året är det en minskning på 18,5 procent.  

Med det stod elbilarna för 28,8 procent av nyregistreringarna i januari. Det är visserligen en viss ökning mot januari förra året då elbilar stod för 26 procent av månadens totala antal registreringar.

Sett till rekordet i december 2022 då elbilar utgjorde 51 procent av månadens registreringar är det däremot en rejäl minskning.

Det gäller även nybilsregistreringen i stort som i januari minskade med 26,6 procent jämfört med samma månad året innan. I rena siffror registrerades 14 601 nya bilar under januari. Det är det lägsta antalet för årets första månad sedan 2009.

Registreringen av lastbilar ökade däremot med 19,5 procent. Bland lätta lastbilar stod de med eldrift för 7,4 procent.

Från att det tidigare var privatpersoner genom leasing som drev på ökningen av framför allt elbilar är det nu företagen som står för en större andel av nyregistreringarna.

Höjda räntor, avskaffandet av klimatbonusen och det allmänna ekonomiska läget anges som förklaringar.

– Det allt kärvare ekonomiska läget för hushållen bidrar till en överflyttning från privatkunder till företagskunder. Gradvis kommer vi även att få se effekten av den borttagna klimatbonusen, men de långa leveranstiderna gör att den kommer först efter sommaren. Vi ser tydligt på ordertakten att privatkundernas köp av laddbara bilar minskar, säger Sofia Linder som är chefsekonom på Mobility Sweden.

Volvo XC40 var den mest registrerade elbilen i januari.

Eldrivna Volvo XC40 fortsätter att klättra i statistiken och var med 698 exemplar månadens mest registrerade elbil. Kia EV6 hamnade på en andra plats med 425 exemplar, följt av Volvo igen som med C40 knep tredjeplatsen med 372 exemplar.

Förra årets mest registrerade elbil Volkswagen ID.4 fick nöja sig med fjärdeplatsen med 276 exemplar.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: