Modellen som leder vägen för Toyotas nya elbilssatsning

Fredrik Sandberg

Fredrik Sandberg

12 jul 2023

Toyota har en långsiktig satsning att som globalt företag uppnå koldioxidneutralitet till 2050, ett mål som är tidigarelagt till 2040 för Europa.

För att nå dit ska biltillverkaren bland annat lansera tio nya elbilar de tre kommande åren.
Först ut i den nya serien av batterielektriska bilar är familjebilen Toyota bZ4X – som sticker ut på flera sätt.

Bilarna i Toyotas elbilssatsning kommer att byggas på en helt ny dedikerad elbilsplattform och bZ4X sätter direkt tonen för vad plattformen kan leverera.

bZ4X placerar sig i det populära SUV-segmentet men sticker ut med en egen identitet och ett kraftfullt uttryck inte minst genom de kontrasterande hjulkåporna. Framtill ser vi Toyotas nya märkesidentitet, ”hammarhajsfronten”.

Modellen kommer både i ett framhjulsdrivet alternativ med en elmotor på 150 kW, och med fyrhjulsdrift genom två elmotorer med en kombinerad effekt på 160 kW. Just med fyrhjulsdrivna bZ4X introduceras ett helt nytt fyrhjulssystem kallat AWD X-MODE.

Två separata 80 kW elmotorer driver fram- och bakaxeln och fördelar kraften för att säkerställa att varje hjul får rätt dragkraft för underlaget. Det är möjligt att själv justera AWD X-MODE i olika körlägen, viket inkluderar alla underlag från snö och is till lera. I ett särskilt Grip Control-läge är det dessutom möjligt att öka framkomligheten och kontrollen vid särskilt svår terräng, som djupare snö.

Under resa sitter hela familjen bekvämt både fram och bak med bra tillgång på smarta förvaringsfack för personliga tillhörigheter i kupén och ett väl tilltaget bagageutrymme för bilsemesterns packning, eller vardagens träningsväska och veckohandling.

Den praktiska paketeringen i kombination med den klassledande fyrhjulsdriften gör att bZ4X passar bra till familjens vardagliga behov men också för längre resor och utflykter.

Så utökas räckvidden markant – utan begränsningar

Lagom till lanseringen i Sverige har Toyota genomfört flera användbara uppdateringar och förbättringar kopplade till den elektriska driften. 

Med uppdateringarna visar Toyota bZ4X en tydligare och mer exakt beräkning av den kvarstående räckvidden baserat på aktuell förbrukning och körförhållanden. Bilen klarar dessutom fler snabbladdningar i följd, vilket nästan fördubblar räckvidden med snabbladdning.

Till det har Toyota också förbättrat laddningstiden över 80 procent, vilket gör att det går snabbare att ladda batteriet hela vägen upp till 100 procent när det finns behov av det.

Läs mer om Toyota bZ4X här

Senaste generationen av säkerhetssystem

Med familjen i bilen vill du förstås känna dig helt trygg bakom ratten. Just teknik och säkerhet är två uttalade fokusområden för Toyota, och det märks också i bZ4X.

Batteriet är placerat under golvet vilket ger en låg tyngdpunkt och med en jämn viktfördelning och en styv kaross blir körningen stadig och stabil. Något som hjälper föraren att känna sig trygg och säker bakom ratten i bZ4X.

Toyota bZ4X är dessutom utrustad med den senaste generationen av Toyotas säkerhetssystem, Toyota Safety Sense, med aktiva säkerhetsfunktioner och förarassistanssystem. Med hjälp av dessa varnar bilen tydligt för faror genom ljud- och ljussignaler och vid kritiska situationer kan bilen också bromsa automatiskt för att förhindra eller mildra en kollision.

Förarassistanssystemet inkluderar allt från filhållning till adaptiv farthållare. Genom små korrigeringar håller bilen sig rätt i körfältet och justerar avståndet till den framförvarande trafiken. Den automatiska vägskyltsigenkänningen skannar samtidigt av hastighetsskyltarna och justerar hastigheten därefter. Det hela gör körningen ännu mer avkopplande.

100 000 mil batterigaranti

Toyota bZ4X kommer också med en av branschens mest omfattande garantier. Bakom de generösa garantivillkoren står Toyotas 25 års långa erfarenhet av att utveckla teknik för elektrifierade fordon.

  • 5 års elbilsgaranti, alternativt 10 000 mil, beroende på vilket som inträffar först.
  • Elbilsgarantin inkluderar komponenter som batteri, motor, växelriktare och omvandlare.
  • Toyota erbjuder även en garanti som täcker högvoltsbatteriets prestanda om kapaciteten skulle understiga 70 procent. Batterigarantin omfattar 8 år, eller 16 000 mil, beroende på vilket som inträffar först. Under första året finns inga begränsningar på körsträckan.
  • Följer ägaren serviceprogrammet hos en auktoriserad Toyota-verkstad får bilen även en utökad garanti som inkluderar funktionsfel på högvoltsbatteriet, samt om kapaciteten skulle understiga 70 procent, inom tio år eller upp till 100 000 mil, beroende på vilket som inträffar först.

Att köpa elbil idag är en stor investering för många, därför är detta en värdefull garanti som Toyota erbjuder för att du som ägare ska kunna känna dig trygg och nöjd med ditt elbilsköp under en lång tid.

Toyotas fokus på elbilar

Toyotas långsiktiga satsning är att som globalt företag uppnå koldioxidneutralitet till år 2050, ett mål som i Europa är tidigarelagt till år 2040. Till 2035 ska utsläppen längs med hela värdekedjan minska med 50 procent jämfört med 2019 års nivåer.

Arbetet med att uppnå dessa mål omfattar materialval, produktion, logistiktransporter och framför allt ökad produktion av utsläppsfria bilar med olika tekniska drivlinor och bränslen. bZ4X är ett bra exempel på det sistnämnda.

Läs mer om Toyota bZ4X här

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: