Elbilen logo Meny

Myndighet ger grönt ljus för Teslas fabrik

Tesla har fått klartecken att öppna sin fabrik i Fremont efter nedstängningen till följd av corona-19-pandemin, meddelar Alameda County.

Detta efter “produktiva diskussioner” med företaget om hur de ska säkerställa åtgärder mot smittspridning, meddelar countyt på Twitter.

Beskedet kom ett dygn efter att elbilstillverkarens vd Elon Musk beslutade att trotsa förbudet genom att öppna fabriken. Detta eftersom Kaliforniens guvernör redan hade meddelat att delstaten skulle lätta på restriktionerna. I vilken takt skulle bestämmas av de enskilda counties i delstaten.

Musk, som ansåg att Alameda County gick för långsamt fram stämde dem och hotade samtidgt med att flytta hela produktionen från Kalifornien. I samband med att han beslutade att öppna trots det lokala förbudet meddelade han också att om myndigheterna skulle besluta sig för att gripa någon för tilltaget så skulle det bara vara honom.

Hur det blir med den saken återstår att se, då Alameda County har beslutat att Tesla och en rad andra fabriker får öppna sina anläggningar igen först den 18 maj. Musk har därför tekniskt sett gjort sig skyldig till att bryta mot restriktionerna. Samtidigt verkar myndigheterna i Alameda County se mellan fingrarna, då de enligt det pressmeddelande som skickades ut anser att företaget i nuläget bara “förbereder för fullskalig produktion” och att åtgärder endast kommer att vidtas om säkerhetsarrangemangen inte anses vara tillräckligt bra.

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

PUBLICERAD: 2020-10-05