Nära 90 procent eldrift bland nya norska taxibilar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

29 jan 2024

Att Norge ligger i topp när det kommer till andelen elbilar i nybilsstatistiken är ett välkänt faktum. Förra året stod eldrivna modeller för 82,4 procent av landets nya bilar. Men på ett område var andelen till och med högre än så, nämligen landets taxibilar.

Där stod elbilar för 88 procent av alla nya bilar som Norges taxibolag köpte in under 2023. Bryts siffrorna ned på olika städer visar sig vissa skillnader. Men klart är att den som kliver in i en taxi i vårt västra grannland ofta får åka elbil.

I Bergen och Stavanger var alla nya taxibilar eldrivna, i Trondheim stod de för 97 procent och huvudstaden Oslo kom upp i 90 procent.

– Att köra på el bidrar till att förbättra stadsmiljön, minska lokala luftföroreningar och minska utsläppen av växthusgaser, säger Christina Bu från norska Elbilsföreningen till elbil.no.

En drivande orsak till omställningen hos taxinäringen är kommande lokala regler som kräver elbilar för att dela ut taxilicens. För att det ska gå att genomföra trycker norska Elbilsföreningen på behovet av fortsatt utbyggnad av laddinfrastrukturen.

– Öppna kommersiella laddstationer är viktiga, men på vissa ställen bör myndigheterna komplettera med snabbladdare som är reserverade för taxibilar, säger Christina Bu.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!