Nästan 40 procent elbilar i juni – men minskning att vänta

Carl Undéhn

Carl Undéhn

3 jul 2023

Med totalt 28 283 bilar ökade nybilsregistreringen i juni med 8 procent jämfört med samma månad förra året. Att tolka det som en vändning av den för tillfället svaga bilmarknaden är däremot att gå för långt. Enligt branschorganisationen Mobility Sweden beror ökningen på att biltillverkarna nu lyckas kunna leverera bilar som beställdes redan förra året.

Med en andel på 38,7 procent kom elbilar även i juni upp på en hög nivå bland nybilsregistreringarna. Men också det är en siffra som förklaras med att det handlar om beställningar från förra året. När det kommer till nya ordrar från privatpersoner beskriver Mobility Sweden återigen marknaden för elbilar som ”iskall”, ett begrepp branschorganisationen har återkommit till i de senaste månadernas rapporter.

Det är främst företagskunder som idag beställer elbilar. Privatpersoners andel av beställningar har minskat från 58 person under första halvåret 2022 till 34 procent i år. Privatleasing av elbilar, som tidigare var en drivande faktor i den snabba ökningen av elbilar, har under samma tidsperiod minskat från att stå för 71 procent till 47 procent.

– Orderstatistiken under första halvåret visar att vi kan förvänta oss en inbromsning för nyregistrerade elbilar efter sommaren. Denna utveckling beror på konjunkturläget och den borttagna klimatbonusen. Nu krävs styrmedel från regeringen för att få fart på elektrifieringen och för att Sverige ska nå klimatmålen, säger Mattias Bergman som är vd på Mobility Sweden.

Samtidigt summeras bilmarknaden under årets första sex månader som enligt Mobility Sweden visar på ”en svag utveckling”. Orsaken är den ekonomiska situationen med höjda räntor, inflation och svag konjuktur. Med totalt 140 663 nyregistreringar minskade antalet nya personbilar i landet med två procent jämfört med samma period förra året – som också det var svagt.

En ljusglimt bland minskningarna hittas bland tunga lastbilar över 16 ton som ökade med 27 procent jämfört med första halvåret i fjol. Av dem var 4,2 procent eldrivna lastbilar, också det en ökning mot samma period förra året då eldrivna lastbilar utgjorde 2,6 procent.

Juni månads mest registrerade elbil var med råge Tesla Model Y, som registrerades med 2 377 exemplar. Med det var Model Y den mest registrerade bilen i Sverige både under juni och under årets första sex månader. I juni registrerades Model Y också med långt mer än dubbelt så många exemplar som tvåan på topplistan över elbilar, Volkswagen ID.4 som registrerades med 972 exemplar. På tredje plats fanns Kia EV6 med 608 exemplar. Volvo XC40 och C40 samt Polestar 2 som de senaste månaderna har hamnat högt upp på listan över månadens mest registrerade elbilar halkade i juni efter.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: