Elbilen logo Meny

Nästan omaskerad prototyp av Volkswagen Aero B fångad på bild

Med över 30 miljoner sålda exemplar av modellen Passat är det närmast ett måste för Volkswagen att ta fram en eldriven efterföljare i mellanklassen. Redan för två år sedan visades också koncepten på sedanen ID.Vizzion och kombiversionen ID.Space Vizzion som kan ses som framtidens ersättare av Passat.

Den amerikanska bloggen ”Autoblog” har nu kommit över bilder på vad som påstås vara en nästan produktionsfärdig prototyp av sedanversionen, som nu går under produktionsnamnet Aero B. Bilen på bilden är mindre futuristisk och slank än vad som visades med konceptet ID.Vizzion. Med en utdragen taklinje kan modellen närmast beskrivas som en kombicoupe och det borde finnas gott om plats även i baksätet.

Några tekniska uppgifter får vi inte, men Volkswagen har tidigare sagt att Aero B ska byggas på samma MEB-plattform som dagens ID.3 och ID.4. Volkswagen-chefen Ralf Brandstätter har däremot lovat ”supersnabb laddning” och det ska handla om en vidareutveckling av dagens plattform.

Tack vare det ska Aero B bjuda på både mer räckvidd på omkring 70 mil och bättre innerytrymmen än dagens elbilar från Volkswagen. Modellen väntas därför ersätta både Passat och den lyxigare varianten Arteon.

Volkswagens eldrivna kombi ska lanseras 2023 och det låter alltså som att Volkswagen vill leverera något som bjuder på mer än vad som visades med konceptet ID.Space Vizzion. Den hade ett batteri på 82 kWh och en räckvidd på 59 mil, alltså elva mil kortare än vad chefen har lovat.

Om den serietillverkade bilen får samma drivlina som konceptet med fyrhjulsdrift och 340 hästkrafter som klarar 0-100 på 5,4 sekunder eller om även det ska förbättras återstår att se.

Carl Undéhn

Carl Undéhn

PUBLICERAD: 2021-10-12