NEVS ägare i ekonomiska knipa – jobb och tillverkning av solcellsbilen Sion hotas

Carl Undéhn

Carl Undéhn

20 aug 2021

Det har snart gått tio år sedan National Electric Vehicle Sweden, NEVS, tog över Saabs konkursbo inklusive fabriken i Trollhättan. Förutom en del koncept har det inte direkt kommit några nya produkter ur fabriken under det senaste årtiondet. I stället uppges företaget satsa på utveckling av mobilitetsprodukter.

Det tyska start-up företaget Sono Motors vill däremot bygga sin solcellsbil Sion i den gamla Saabfabriken, men även det har skjutits på framtiden.

Under veckan har det återigen skakat kring NEVS. Företaget varslar 300 personer, vilket är nästan hälften av personalstyrkan. Enligt NEVS handlar det om en ”teknisk omställning”.

Nu rapporter bland annat Reuters att majoritetsägaren i NEVS, det kinesiska fastighetsbolaget Evergrande, överväger att sälja sin elbilsverksamhet som går under namnet Evergrande New Energy Vehicle.

2019 klev Evergrande in i NEVS och köpte 51 procent av aktierna till en summa av 8,3 miljarder kronor. Evergrandes ägarandel ökades sedan till nära 90 procent och kom via NEVS även att ingå som delägare i den svenska sportbilstillverkaren Koenigsegg.

När Evergrande gick in i NEVS sa dåvarande vd Kai Johan Jiang att pengarna skulle göra det möjligt att få i gång produktion i fabriken i Trollhättan.

Men så blev inte fallet och nu befinner sig Evergrande i ekonomisk knipa med flera hundra miljarder dollar i skulder. P4 Väst hänvisar till uppgifter från Financial Times som säger att Evergrande har stämts av hela 427 underleverantörer bara i år.

Orsaken till krisen är att den kinesiska fastighetsmarknaden har svalnat av.  För att få in pengar uppges Evergrande förhandla med kinesiska intressenter om att sälja av elbilsverksamheten.

Enligt Reuters är en möjlig köpare kinesiska Xiaomi, som bland annat tillverkar mobiltelefoner. De har tidigare presenterat planer som innebär en miljardsatsning på elbilar. Även de kinesiska elbilstillverkarna NIO och XPeng ska vara inblandade i samtal med Evergrande om att ta över verksamheten med elbilar.

Hur den aktuella situationen påverkar planerna på att bygga solcellsbilen Sion från Sono Motors i Trollhättan är ännu oklart. Produktionstarten var, efter flera förseningar, planerad att dra i gång 2023. Sono Motors har ännu inte uttalat sig om situationen.

Det är inte heller klart hur Evergrandes ekonomiska problem påverkar Koenigsegg.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: