Next EV presenterar supersnabb elbil

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

21 nov 2016

Kinesiska Next EV har presenterat en eldriven supersportbil – som redan innan måndagens lansering hade satt nytt banrekord för elbilar på klassiska Nürburgring. Bilen, som är av märket Nio och har modellbeckningen EP9, körde nyligen den knappt 21 kilometer långa Nordschliefe på 7 minuter och 5 sekunder.

Bilen har även satt nytt elbilsrekord på den franska banan Paul Ricard. Varvet tog knappt 1 minut och 53 sekunder – 47 sekunder snabbare än det förra rekordet.

1815713672Att den är snabb framgår även av specifikationerna. De fyra motorerna, alla med var sin växellåda, levererar totalt 1 MW. Bilen är till större delen tillverkad av kolfiber och väghållningen är utmärkt tack vare en downforce på 24 kN vid 240 kilometer i timmen. Noll till 200* tar 7,1 sekund och bilen fortsätter därefter att accelerera till 313 kilometer i timmen.

Batteripaketet är utbytbart och laddningen uppges ta 45 minuter. Räckvidden är också imponerande, även om pressmeddelandet inte anger vilken testcykel som avses: 427 kilometer.

Företagets grundare William Li var märkbart stolt när han presenterade bilen vid en tillställning i London.

– Nio EP9 skapades för att tänja på gränserna och är det första stadiet i Nios fordonstillverkning. Den visar vår vision och vår tekniska förmåga.

 

*I en tidigare version stod det felaktigt ”noll till hundra”. Accelerationen noll till hundra framgår inte av pressmeddelandet.

 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!