nikola_world6_Foto_NikolaMotors

Nikola presenterar tidsplan för lastbilar med batteri och vätgas

Carl Undéhn

Carl Undéhn

5 mar 2021

Nikola Motors vill erbjuda eldrivna lastbilar med både bränsleceller och batterier. Nu avslöjar tillverkaren lite mer om sin tidsplan för lanseringen av de olika modellerna.

Förra hösten drog tillverkningen av fem prototyper igång av den batteridrivna versionen lastbilen Tre igång. Den byggs i samarbete med lastbilstillverkaren Iveco i deras fabrik i Tyskland.

Senare i år ska fler prototyper byggas både i Tyskland och USA och lanseringen är planerad till slutet av 2021.

Förutom batteridrift ska modellen Tre även erbjudas i en vätgasversion som då kallas FCEV. Nu säger Nikola Motors att tillverkningen av den samt den större vätgasdrivna modellen Two ska dra igång kort efter lanseringen av batteriversionen av Tre.

Tester av vätgasversionen av modellen Tre ska genomföras under 2022 och fullskalig tillverkning är tänkt att dra igång under andra halvan av 2023.

Modellen Two får däremot vänta lite längre och ska enligt planerna lanseras först 2024.

Tidsplan Nikola_Grafik_Nikola Motors
Tidsplan för Nikolas lastbilar med vätgas. Grafik: Nikola Motors

Genom att erbjuda olika drivlinor vill Nikola kunna täcka upp olika användningsområden. Batteriversionen av Tre ska få en räckvidd på 48 mil och enligt tillverkare lämpa sig bäst för transporter i och kring städer.

Vätgasversionen ska däremot ha en räckvidd på hela 80 mil. Det i kombination med vätgasens fördel av att snabbt kunna tankas istället för laddas ska göra den mer intressant för lite mer långväga transporter.

Riktig långt ska det gå att komma med modellen Two som uppges ha en räckvidd med en tankning av vätgas på över 140 mil. Modellen är därför även utrustad med sovkabin för föraren.

Trots skillnaden i räckvidd ska vätgasversionen av Tre använda samma bränslecellsstackar som den större modellen Two. Tankarna för vätgas är av en skalbar modell som ska kunna anpassas till de olika lastbilarna, som därmed delar mycket teknik.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: