Nio ändrar sig – kommer erbjuda köp av bilar i Sverige

Carl Undéhn

Carl Undéhn

24 okt 2022

Bland de nya kinesiska tillverkarna som i år kommer till Sverige är Nio det kanske mest upphajpade. Med teknik, design och planerna på ett nät av stationer för batteribyten som alternativ till att ladda vill Nio utmana de etablerade tillverkarna här.

Först ut är sedanen ET7 (läs vår provkörning här), tillverkarens toppmodell med 653 hästkrafter och ett vridmoment på 850 Nm. Två batteripaket på 75 kWh för 44,5 mils räckvidd eller 100 kWh för 58 mils räckvidd finns att välja på. Senare ska även den mindre sedanen ET5 och elsuven EL7 komma hit.

Nio ET7

Men europalanseringen för några veckor sedan fick kritik då det visade sig att det inte skulle gå att köpa bilarna. I stället erbjuds kunderna, som Nio kallar ”användare”, att prenumerera på bilarna genom Nio Subscription.

I det ingår 1 500 mil om året, försäkring och service. Månadspriset ska också sjunka i takt med att bilen åldras, oklart med hur mycket.

Månadspriset börjar på 13 980 kronor månaden för 36 månaders prenumeration, eller från 17 599 kronor i månaden vid en flexibel variant.

Nio skriver nu i sin app, som även har en communityfunktion, att de hade underskattat intresset för att faktiskt kunna köpa bilen. Därför kommer det från den 21 november förutom prenumeration även bli möjligt att köpa bilar från Nio.

Det var också något som Nios vd William Li öppnade för redan dagen efter lanseringseventet i Berlin.

– Vi behöver bara lägga till en knapp med ”Köp” på hemsidan, sa han då.

Nu ser det alltså ut som att det är en sådan knapp är på väg att dyka upp.

Vad det svenska priset blir för att köpa bilen och eventuellt kunna hyra batteriet enligt tjänsten Battery as a Service (BaaS) ska meddelas den 21 november. I Norge går det resan att köpa Nio ET7 och versionen med batteri på 75 kWh kostar där från 678 900 norska kronor, omkring 720 000 svenska kronor. Det är inklusive batteri men utan moms som (ännu) inte läggs på elbilar i Norge.

Om du i stället hyr batteriet för 1 399 kronor i månaden sjunker priset till 588 900 norska kronor, omkring 625 000 svenska kronor.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: