Nio avslutar 2022 med leveransrekord – och utpressning på över 20 miljoner

Carl Undéhn

Carl Undéhn

2 jan 2023

Nio har precis släppt siffrorna för förra årets sista kvartal som visar på ett nytt rekord för den kinesiska tillverkaren. I december levererades för första gången över 15 000 bilar under en månad, trots problem med leveranskedjor och tillverkning till följd av nedstängningar i Kina för att hindra spridning av corona.

Totalt levererades 40 052 bilar under det fjärde kvartalet 2022 och 122 486 bilar under hela året. Också det ett nytt rekord och en ökning med 34 procent jämfört året innan. 2022 var också året som Nio lanserades i Sverige samt ytterligare tre marknader i Europa med sedanen ET7

Däremot nåddes inte målet att nå upp till 300 000 levererade bilar totalt. Nio får istället nöja sig med att i alla fall komma nära det med 290 000.

Och det är full fart framåt som gäller för Nio. Under ett event på julafton presenterades två nya modeller, samt en ny tredje generation av tillverkarens stationer för batteribyten.

Men årets sista månad kom också med smolk i bägaren. Nio har bekräftat att de utsatts för en cyberattack där hackare kommit över information. Enligt Nio ska det handla om användaruppgifter samt försäljningsstatistik från tiden före augusti 2021.

I början av december ska Nio tagit emot ett mail från hackare som kräver företaget på 2,25 miljoner dollar i Bitcoin, omkring 23 miljoner kronor. Om summan inte betalas hotar hackarna med att publicera de stulna uppgifterna.

Nio uppger att de direkt inledde en egen undersökning och samarbetar med polisen.

Nio är inte ensamma i bilindustrin om att utsättas för utpressning från hackare. Under hösten förra året kom det fram att hackare kommit över 40 terabyte data från underleverantören Continental. Bland de stulna uppgifterna ska det ha funnits vad som beskrivs som känslig information om bland annat Volkswagen, BMW och Mercedes.

För det krävde hackarna Continental på 50 miljoner dollar, omkring 520 miljoner kronor. Summan ska senare ha sänkts till 40 miljoner dollar. Om Continental har betalat något är oklart.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: