Nio levererar första stationen för batteribyten från fabrik i Ungern

Carl Undéhn

Carl Undéhn

19 sep 2022

När kinesiska Nio senare i år kommer till Sverige innefattar lanseringen här även tillverkarens koncept med stationer för batteribyten. I Norge finns redan två stationer där det går att få ett fulladdat batteri monterat i bilen på fem minuter.

På hemmamarknaden Kina finns det över 1 000 stationer där det enligt egna uppgifter har genomförts tio miljoner batteribyten.

Och fram till 2025 ska det finnas 1 000 stationer på marknader utanför Kina. Nio har tidigare nämnt att nio (alltså siffran, inte namnet på tillverkaren) stationer planeras sättas upp i Sverige i det första steget. Var de hamnar och när de kommer är ännu oklart.

Station för batteribyten i Norge

Men att Nio satsar stort på att etablera tekniken i samband med att märkets bilar börjar säljas utanför Kina är tydligt. I somras fick vi veta att de bygger en fabrik för batteribytesstationer i Ungern, vilket blir Nios första tillverkning utanför Kina.

Arbetet med den ungerska fabriken ser ut att ha gått i rekordfart, för nu meddelas att den redan är i gång. En lastbil med en station tillverkad där har nu lämnat Ungern för att sättas upp i Tyskland.

I fabriken väntas också Nios egna snabbladdare med en effekt på 500 kW komma att tillverkas. När de är tänkta att börja sättas upp är ännu oklart.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: