NIO och Geely samarbetar kring batteribyten

Carl Undéhn

Carl Undéhn

29 nov 2023

Kinesiska NIO har lyckats etablera tekniken med batteribyten som ett alternativ till att snabbladda. Sedan märket började säljas i Sverige förra hösten har det öppnat sju så kallade NIO Power Swap Station i Sverige. I Kina finns det över 2.000 stationer och både där och i Sverige kommer vi få se bilar från andra märken än NIO i framtiden.

Det står klart efter att NIO och Geely, som äger bland annat märkena Volvo, Polestar och Zeekr, ingått ett strategiskt samarbete kring tekniken med batteribyten. Inom det ska de båda företagen samarbeta kring en standard och teknik för batteribyte samt utveckling av modeller som kan byta batteri. Det ska även ske en gemensam utbyggnad och drift av stationerna där bytet genomförs.

Om det innebär att det kommer gå att byta batteri hos kommande modeller från Volvo och Polestar är ännu okart.  

NIO har flera års erfarenhet kring tekniken, men även för Geely är det inte helt okänd mark. Sedan tidigare har Geely erbjudit batteribyten genom företaget Yiyi Power, men då för tyngre fordon. Det ska nu alltså utökas till att även gälla personbilar.

Häromveckan meddelade NIO att de inleder ett samarbete kring batteribyte med den kinesiska tillverkaren Changan. Enligt NIO:s vd William Li förs det samtal med ytterligare tillverkare kring samarbete.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!