Nio öppnar första station för batteribyte i Varberg

Carl Undéhn

Carl Undéhn

18 nov 2022

De första exemplaren av Nio ET7 har precis börjat levereras till kunder i Sverige. Och i samband med det öppnas nu också den första egna stationen för batteribyten i Varberg. 

Den som kör en Nio kan där byta batteri gratis fram till 31:a mars nästa år. 

Med det blir Nio först ut i Sverige att erbjuda det som alternativ till snabbladdning. Själva bytet sker automatiskt och efter knappt fem minuter kan ägaren köra därifrån med ett batteri laddat till 90 procent. 

– Det har traditionellt funnits en målsättning att kunna ladda en en elbil lika snabbt som man tankar en bensin- eller dieselbil. Med våra Power Swap-stationer når vi det målet, att byta till ett laddat batteri görs automatiskt på bara fem minuter. Dessutom gör vi det ännu smidigare i och med att du inte ens behöver lämna bilen, säger Kajsa Ivansson-Sognefur med titeln Head of NIO Power.

På sikt är tanken att ägare även ska kunna byta till ett större batteripaket inför till exempel en långresa. Enligt Nio är ytterligare en fördel med stationerna att de laddar batterierna skonsamt vilket förlänger deras levnadstid. 

Stationerna ska även kontrollera batterierna för att upptäcka eventuella fel och slitage. 

I december ska ytterligare en station öppna i Sverige, men det nämns inte var. Stationen i Varberg knyts ihop med de båda som redan finns kring Oslo och det är därför möjligt att även nästa hamnar utmed västkusten. 

I slutet av nästa år planerar Nio att ha ”flera stationer i drift”. 

I hemlandet Kina har Nio redan 1 200 stationer där det bytts tio miljoner batterier.  

Tidigare i år öppnade Nio en fabrik för stationerna i Ungern. Där ska de tillverkas för den europeiska marknaden och målet är att det ska finnas 1 000 så kallade Power Swap-stationer i Europa till 2025. 

Efter att Nio först endast erbjöd sina bilar genom en prenumerationsmodell är det nu klart att det även kommer bli möjligt att köpa dem. Detaljer och priser ska meddelas nästa vecka. 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: