Nio vill öppna 100 stationer för batteribyten i Europa under 2023

PUBLICERAD: 2023-01-04

Nio är idag ensamma i Sverige med stationer där du kan byta till ett fulladdat batteri på fem minuter som alternativ till att ladda. På hemmamarknaden Kina har tillverkaren lyckats etablera över 1 300 stationer där det hittills genomförts 14 miljoner batteribyten. Bara i Shanghai finns det 100 så kallade Power Swap-stationer.

Den första stationen utanför Kina öppnade vid Oslo 2021. Sveriges första öppnade i november förra året utmed E6 vid Varberg och strax innan jul lades ytterligare en till utmed E4 vid Mantorp.

Med en fabrik för tillverkning av Battery Swap-stationer i Ungern har Nio ambitiösa planer på att etablera ett nätverk av dem här i Europa. Den tionde i raden öppnades strax innan årsskiftet i Nederländerna.

Med det finns det nu stationer i Norge, Sverige, Tyskland och Nederländerna. Nästa som står på tur är Köpenhamn och innan 2023 är slut planerar Nio att ha totalt 120 Power Swap-stationer i Europa.

Befintliga och planerade stationer

Hur många fler än de två som finns idag som vi kan räkna med i Sverige har inte meddelats. Nio Sverige har tidigare sagt att de under 2023 planerar öppna ”en rad nya Power Swap-stationer” här.

Om de 100 nya stationerna i Europa även kommer hamna utanför de fem länderna Norge, Sverige, Danmark, Tyskland och Nederländerna där Nio idag säljer sina bilar är oklart.

Carl Undéhn

Carl Undéhn

PUBLICERAD: 2023-01-04