Nio vill öppna 100 stationer för batteribyten i Europa under 2023

Carl Undéhn

Carl Undéhn

4 jan 2023

Nio är idag ensamma i Sverige med stationer där du kan byta till ett fulladdat batteri på fem minuter som alternativ till att ladda. På hemmamarknaden Kina har tillverkaren lyckats etablera över 1 300 stationer där det hittills genomförts 14 miljoner batteribyten. Bara i Shanghai finns det 100 så kallade Power Swap-stationer.

Den första stationen utanför Kina öppnade vid Oslo 2021. Sveriges första öppnade i november förra året utmed E6 vid Varberg och strax innan jul lades ytterligare en till utmed E4 vid Mantorp.

Med en fabrik för tillverkning av Battery Swap-stationer i Ungern har Nio ambitiösa planer på att etablera ett nätverk av dem här i Europa. Den tionde i raden öppnades strax innan årsskiftet i Nederländerna.

Med det finns det nu stationer i Norge, Sverige, Tyskland och Nederländerna. Nästa som står på tur är Köpenhamn och innan 2023 är slut planerar Nio att ha totalt 120 Power Swap-stationer i Europa.

Befintliga och planerade stationer

Hur många fler än de två som finns idag som vi kan räkna med i Sverige har inte meddelats. Nio Sverige har tidigare sagt att de under 2023 planerar öppna ”en rad nya Power Swap-stationer” här.

Om de 100 nya stationerna i Europa även kommer hamna utanför de fem länderna Norge, Sverige, Danmark, Tyskland och Nederländerna där Nio idag säljer sina bilar är oklart.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: