Nissan och Mitsubishi visar gemensam minielbil för Japan

Carl Undéhn

Carl Undéhn

20 maj 2022

Alliansen Renault-Nissan-Mitsubishi gör en gemensam satsning som ska leda till 35 nya elbilar till år 2030.

Det betyder bland annat att Renault ska tillverka en eldriven version av Nissans storsäljare Micra för Europa, som förmodligen kommer dela mycket teknik med kommande eldrivna Renault 5.

Nu visar Nissan och Mitsubishi två gemensamt utvecklade elbilar för den japanska marknaden: Nissan Sakura och Mitsubishi eK X EV.

Mitsubishi eK X EV

I båda fallen handlar det om modeller i det i Japan populära småbilssegmentet Kei Car. Nissan Sakura mäter till exempel endast 3,4 meter på längden och är strax under 1,5 meter bred.

I dagsläget utgör elbilar endast 1,7 procent av landets bilpark. Både Nissan och Mitsubishi, men även andra japanska tillverkare som Honda och Toyota, ser en stor potential i att lansera eldrivna Kei Cars under kommande år.

Nissan Sakura och Mitsubishi eK X EV har båda plats för fyra personer, ett batteri på 20 kWh och en räckvidd på 18 mil – enligt Nissan perfekt för daglig körning i Japan.

Nissan Sakura

Batteriet kan snabbladdas till 80 procent på 40 minuter, men det nämns inte vilken effekt bilarna klarar.

Priserna börjar på 1,78 miljoner yen vilket motsvarar omkring 140 000 kronor efter japansk klimatbonus på drygt 40 000 kronor.

I dagsläget är båda modeller tänkta för den japanska marknaden. Men även här i Europa finns ett behov av små och billiga elbilar. Det visar inte minst Volkswagens beslut att återuppta tillverkningen av E-Up för den tyska marknaden.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: