Norrmännen planerar gigafabrik för bränsleceller
Fredrik Sandberg
19 feb 2021
Det norska företaget Teco 2030 ligger i startgroparna för att bygga en gigafabrik för bränsleceller som ska användas i fartygsindustrin. Produktionen ska uppgå till 1,2 GW per år.
I det här läget letar företaget lämplig plats för fabriken, som förväntas ge 500 jobbtillfällen och kräver en investering på cirka 1 miljard kronor på en tioårsperiod.
– Det här blir den första massproduktionsanläggningen för bränsleceller i Norge, och en hub för den norska vätgasindustrin, säger Teco 2030s vd Tore Enger.
Utvecklingen av bränslecellerna sker i samarbete med det österrikiska företaget AVL, som kommer att delta i byggandet av fabriken.
Teco 2030 säger att de deras bränsleceller är har högre effekt, är mer effektiva och kompakta än bränsleceller som baseras på modifierade celler från bilindustrin. Det handlar alltså om att anpassa cellerna för rätt tillämpning. Det vill säga fartyg.
Bränslecellsmodulerna som företaget har utvecklat kan ge 400 kW. Med tre moduler kan effekten bli 1,2 MW vilket kan matcha fartygs dieselmotorer men som samtidigt tar mindre plats, hävdar företaget.
Teco 2030 har flera samarbeten med varvsindustrin och planerar för grön produktion av vätgas. Sådan vätgas tillverkas i exempelvis Rumänien från vind- och solkraft. Nu kan den vätgasen skeppas till övriga delar av Europa på båtar som går på Donau. Och som också ska drivas på vätgas. Bränslecellerna ska komma från Teco 2030:s gigafabrik är planen.