Norska gigafabriken får stororder

Fredrik Sandberg

Fredrik Sandberg

1 sep 2022

Det är inte bara i norra Sverige vi får gigafabriker för litium-jon-batterier. Även i Norge, närmare bestämt i Mo i Rana, har företaget Freyr påbörjat bygget av en batterifabrik som går under namnet Giga Arctic.
Cellerna som ska tillverkas där bygger på en batteriteknik som är framtagen av företaget 24M som startats av en forskare från MIT i USA.
Det rör sig om semisolida batterier baserade på litium-järnfosfat-teknologi. Det innebär att de ska vara både energitäta, inte kräva exotiska metaller och vara lättare än andra batterier att återvinna.
Nu har Freyr fått sin första order. Och det är ingen liten beställning. Det japanska företaget Nidec Corporation har lagt en beställning på 38 GWh batterier som ska levereras mellan 2025 och 2030.
En option om att kunna beställa ytterligare 50 GWh finns med i avtalet. Och med större mängd en så efter 2030.
Den här volymen kommer inte att gå till en enda elbil. Istället har Nidec och Freyr startat ett gemensamt bolag som ska bygga batterimoduler för energilagring. Nidec är största ägare i det företaget.
En stor del av den planerade produktionen är med andra ord redan såld. Men det finns utrymme för annat. Fabriken ska kunna tillverka 29 GWh år 2024 när den startar. År 2030 ska kapaciteten ligga på 200 GWh. Det senare skulle räcka till cirka 2 miljoner elbilar.
Men en hel del av produktionen kommer alltså att gå till energilagring.
Giga Arctic kommer att precis som Northvolt att kunna erbjuda batterier som har producerats uteslutande med grön el från vattenkraft.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!